Luteïna pels Ulls: Beneficis per la Vista i la Salut Ocular

Els nostres ulls necessiten certs nutrients per a tenir una salut ocular òptima. Un d’aquests nutrients essencials és la luteïna, un carotenoide amb propietats antiinflamatòries, entre d’altres.

Però què és exactament la luteïna, i com afecta la nostra vista? I quines vies tenim per prendre’n prou a través de la nostra dieta? A continuació respondrem aquestes i altres preguntes sobre els beneficis de la luteïna i la salut ocular.

 

Què és la luteïna?

Tal i com dèiem, la luteïna forma part de la família dels carotenoides, uns tipus d’antioxidants fonamentals per a la nostra salut. Els carotenoides són fitonutrients que podem trobar en les cèl·lules d’una àmplia varietat de plantes.

Luteïna-forte

Per a què serveix la luteïna?

El llistat de propietats que aporta la luteïna és llarg: des de reduir la inflamació, fins a defensar-nos de radicals lliures i de l’estrès oxidatiu; però avui ens centrarem en els beneficis de la luteïna en la vista. Algunes de les dolències amb les que pot ajudar són:

  • Degeneració Macular Associada a l’Edat (DMAE): és la principal causa de ceguera als països desenvolupats. Seguint un estudi del 2011, la luteïna pot protegir en front la progressió de les etapes més avançades de la DMAE.
  • Retinopatia diabètica: afecta al voltant d’un terç de les persones amb diabetis, però la luteïna s’ha demostrat com a potencial reductor de l’estrès oxidatiu, la causa principal de pèrdua de visió en casos de retinopatia diabètica.
  • Cataractes: segons un estudi de l’any 2006, les persones que segueixen dietes baixes en luteïna, tenen un major risc de desenvolupar cataractes.
  • Síndrome de l’ull sec (queratoconjuntivitis seca): la luteïna també té la capacitat de contrarestar la falta de lubricació a l’ull, directament relacionada amb síndromes de sequedat ocular.

A part de tot això, i independentment de si es pateix alguna de les dolències anteriors, la luteïna és molt recomanable per a qualsevol persona que passi més de 2 hores al dia davant de pantalles (ja siguin d’ordinador o el mòbil).

La protecció davant la llum blava que emeten les pantalles és clau per a mantenir una salut ocular a mig i llarg plaç, i en aquest sentit, la suma de luteïna amb coenzim Q10 és ideal.

 

Com prendre la luteïna?

La luteïna es troba de manera natural en molts vegetals de fulla verda (espinacs, bròquil, kale…) i en altres aliments com els ous o els festucs.

A part d’incorporar aquests aliments a la vostra dieta, nosaltres sempre recomanem prendre un suplement de luteïna, que és la única manera d’assegurar-se que es pren una dosi suficient i constant, i per tant la millor manera de beneficiar-se de les propietats de la luteïna.

Post anterior Post següent

0 comentaris